ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΥΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΥΤΟ, ΟΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠ.Ε.Π.Θ. ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2008.

"Κείμενο για τη διασαφήνιση της φυσιογνωμίας του μαθήματός μας"
"Εν τέλει θα πρέπει να τονιστεί, ότι στείρες αντιπαραθέσεις αδιαλλαξίας και φανατισμών εις ουδέν και ουδένα ωφελούν. Ο Χριστιανισμός είναι πράξις και όχι θεωρία,  " η δε πράξις θεωρίας επίβασις", λέγει ο Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος. Δυστυχώς οι κοινωνίες των Ορθοδόξων δεν είναι ηθικώτερες και αγιώτερες από άλλες, των ετεροδόξων, των αλλοθρήσκων κλπ., για να καυχώμεθα για την Ορθοδοξία και την Ορθοπραξία μας. Το ζητούμενο, λοιπόν ,είναι, πού πραγματώνεται ο Χριστιανισμός, ως επιτέλεσις του θελήματος του Θεού, και όχι πού εκφωνούνται κορώνες θριάμβου ότι κατέχομεν την ορθήν ομολογίαν"
Από κείμενο του ομότιμου καθηγητή κ. Μέγα Λ. Φαράντου, για το βιβλίο του Πάπα Βενέδικτου του 16ου " Ο ΙΗΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΑΡΕΤ". (τελευταία παράγραφος από παρουσίαση του βιβλίου). Πηγή:panagiotisandriopoulos.blogspot.com, όπου και ολόκληρο το κείμενο.

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ
1η (10-07-2008)
2η (04-08-2008)
3η (08-08-2008)

ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ 77Α/2002 ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ.

ΔΥΟ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ (07-06-2002 ΚΑΙ 17-11-2004)

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ  ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ (19-1-2006)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ (31-7-2008)

"ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ. ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΝΟΜΙΚΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ" ΤΟΥ Κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑΓΚΑΖΟΓΛΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ Π.Ι. (04-09-2008).

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΤΟΥ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΕΤΙΚΙΔΗ.

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Η΄"Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ 'ΧΕΙ ΤΟΥΜΠΑΝΟ ΚΑΙ 'ΜΕΙΣ ΚΡΥΦΟ ΚΑΜΑΡΙ". ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΕΤΙΚΙΔΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΟ ΧΛΩΡΟ.

"ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΣΜΟ". ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΟΛΓΑ ΓΡΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΠΗΓΗ ΚΑΖΛΑΡΗ (ΘΕΟΛΟΓΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ).

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ (ΠΑΤΡΑ 03-09-2008).

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΜΕ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (04-09-2008)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ Κ. ΧΑΡΗ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ, ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ(09-09-2008).

"ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ ΤΟΥΣ" ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ (ΣΑΡΩΣΗ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ"

ΤΑ ΔΥΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ "ΖΩΗΦΟΡΟΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ, ΜΕ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ:
1ο ΑΦΙΕΡΩΜΑ
2ο ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΤΟ BLOG ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ, ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Κ. ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΖΗΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ Δ.Ε., ΚΑΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΧΑΪΑΣ, ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ, ΕΚΠ/ΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΕ ΘΕΜΑ: " ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ"

ΝΕΑ ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ 14-11-08
16-11-08."ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ" ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Κ. ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ Κ. ΑΓΓΕΛΟ ΒΑΛΛΙΑΝΑΤΟ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΛΛΑΣΣΟΝΤΑΙ.

17-11-08.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΧΕΤΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

20-11-08. Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κ. ΕΥΡΥΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΠΕΡΙ ΥΠΕΡΒΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΜΙΚΗΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ.

20-11-08.ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ Ρ/Σ ALPHA ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΕΜΑ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΣΥΣΤΑΣΗ 1720 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΩΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΣ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η Θρησκευτική Εκπαίδευση (ΘΕ) και το Μάθημα των Θρησκευτικών (ΘΜ) στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης(απόπειρα χαρτογράφησης με βάση στοιχεία του 2007 και 2008), από την κ. Όλγα Γριζοπούλου.


ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΕΝΩΣΕΩΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΤΡΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ" ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ (25-11-2008).

"ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ" Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ Κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΗΚΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ 8ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008, ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ, ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ, ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ.

"To μάθημα των Θρησκευτικών και οι αντιδράσεις" του Πρωτ. π. Θωμά Βαμβίνη Από την Εφημερίδα "Εκκλησιαστική Παρέμβαση" Ι. Μ. Ναυπάκτου & Αγ. Βλασίου Σεπτέμβριος 2008, έτος ΙΓ', τχ. 146


ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ - ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ, ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΓΙΑΓΚΑΖΟΓΛΟΥ, ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ, ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΒΩΤΟΣ" ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ Τ.4 (ΙΟΥΝΙΟΣ 2009)

27-6-2009. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ, ΜΕ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΕΣΤΑΛΗ ΣΤΙΣ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009, ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κ. ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Τα θρησκευτικά, η βίβλος και αυτά που ξέχασε ή θέλει να ξεχνάει ο κ. Βερέμης, Του ΑΝΔΡΕΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ,Σχολικού Συμβούλου Θεολόγων Περιφέρειας Β. Αιγαίου