ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ (ΕΠΑ.Λ.)

Υπεγράφη από τον Υφυπουργό Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη και προωθείται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, υπουργική απόφαση για την οργάνωση και λειτουργία τμημάτων «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ., η οποία αντικαθιστά παλαιότερη σχετική απόφαση.

Με τη νέα αυτή απόφαση επέρχονται οι παρακάτω αλλαγές και βελτιώσεις:

  1. Τροποποιούνται οι ώρες εποπτείας και βελτιώνεται η αντιστοιχία τους σε διδακτικές ώρες, με βάση την εμπειρία που αποκτήθηκε μετά την υλοποίηση της α΄ και β΄ φάσης της μαθητείας.
  2. Καθιερώνεται ως αποκλειστικό εξωδιδακτικό έργο στο διδάσκοντα/επόπτη του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας» η τήρηση όλων των διοικητικών εγγράφων και διαδικασιών που αφορούν το τμήμα της μαθητείας.
  3. Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στο «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας» του ΕΠΑΛ, αποφοίτων Λυκείου του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου (ΕΕΕΓ-Λ) και ρυθμίζονται τόσο η συμμετοχή εκπαιδευτικών των ΕΕΕΓ-Λ στα τμήματα μαθητείας όσο και θέματα της εποπτείας στο χώρο εργασίας με τη συμμετοχή μελών του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού.
  4. Ενσωματώνονται ρυθμίσεις για τις αναρρωτικές άδειες (με μεταβατικές ρυθμίσεις για τη σχολική χρονιά 2017-18) με βάση το νέο νόμο 4547/18.
  5. Ορίζονται και οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ως εν δυνάμει διδάσκοντες στο «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας» με βάση το νέο νόμο 4547/18 που δίνει τη δυνατότητα συμπλήρωσης του ωραρίου των αναπληρωτών και στα τμήματα της μαθητείας.
  6. Γίνεται ειδική αναφορά στην ανάθεση των εργαστηριακών μαθημάτων (Α΄ ανάθεση) βάσει των Προγραμμάτων Σπουδών του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας»
  7. Καθορίζονται οι αρμοδιότητες των ΠΔΕ, ΔΔΕ, Διευθυντών ΕΠΑΛ και διδασκόντων για την εύρυθμη λειτουργία του «Μεταλυκειακού Έτους-Τάξη Μαθητείας».

Ο θεσμός του «Μεταλυκειακού Έτους- Τάξης Μαθητείας» των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ., ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 2016-17 σε 7 ειδικότητες που αναπτύχθηκαν σε 120 σχολεία, με 180 τμήματα και 1175 εγγραφές, ενώ τη σχολική χρονιά 2017-18 διευρύνθηκε σε 16 ειδικότητες και 187 σχολεία, με 406 τμήματα και 3452 εγγραφές. Την επόμενη σχολική χρονιά σχεδιάζεται η ανάπτυξη τμημάτων μαθητείας σε 21 ειδικότητες, σε ακόμη περισσότερα ΕΠΑΛ και με νέα αύξηση των εγγραφών.

Υπενθυμίζουμε ότι ο θεσμός αυτός συντελεί στην αναβάθμιση δεξιοτήτων και οδηγεί σε πτυχίο επιπέδου 5 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (ΕQF), βοηθά στην ομαλή και ασφαλή είσοδο των αποφοίτων ΕΠΑΛ στην αγορά εργασίας με στόχο τη σύζευξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την απασχόληση.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της Μαθητείας του ΥΠΠΕΘ:

  • ο μαθησιακός χρόνος εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας (4 ημέρες/εβδομάδα) και σχολείου (1 ημέρα/εβδομάδα),
  • απευθύνεται σε ενήλικες αποφοίτους ΕΠΑΛ που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης,
  • υπάρχει σύμβαση μαθητείας, εποπτεία από το σχολείο και εκπαιδευτής στο χώρο απασχόλησης,
  • αμοιβή και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα,
  • το πρόγραμμα αναπτύσσεται με την ενεργό συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων σε όλα τα στάδια και τα επίπεδα, διασφαλίζοντας έτσι τον ευρύ κοινωνικό διάλογο.

Ο θεσμός της μαθητείας, με τα παραπάνω χαρακτηριστικά που καθιέρωσε ο ν. 4386/16 και το μετέπειτα θεσμικό πλαίσιο (νομοθετικές ρυθμίσεις και υπουργικές αποφάσεις) παρουσιάζει ήδη μια σημαντική δυναμική ανάπτυξης και έχει αγκαλιαστεί με θέρμη από τους/τις εκπαιδευτικούς και τους μαθητές/-τριες των ΕΠΑΛ.

Το ΥΠΠΕΘ προωθεί από το 2016 μια σημαντική μεταρρύθμιση στα Επαγγελματικά Λύκεια, αναπτύσσοντας μια εκπαιδευτική πολιτική που βασίζεται στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, έχοντας εξασφαλίσει ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Στόχος είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του ΕΠΑ.Λ., η ανάδειξη του κοινωνικού αλλά και του εργασιακού του ρόλου, η βελτίωση της εικόνας του στην κοινωνία, στοχεύοντας τελικά στην αύξηση των μαθητών που ακολουθούν αυτή την εκπαιδευτική διαδρομή.