Μήνυμα της Δ/ντριας Δ.Δ.Ε Αχαΐας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Όπως κάθε χρόνο στις 28 Οκτωβρίου, τιμούμε και εορτάζουμε το ηρωικό σάλπισμα του «ΟΧΙ» που βροντοφώναξε ο ελληνικός λαός, ανακόπτοντας την ιταμή επέλαση των ιταλικών φασιστικών ορδών και στέλνοντας το μήνυμα της αντίστασης και της εθνικής αξιοπρέπειας σε όλη την ανθρωπότητα.

Η επέτειος αυτή είναι παιδευτικά αναγκαία για εμάς και ιδιαιτέρως για τις νεότερες ελληνικές γενιές, καθώς έχει ένα μήνυμα διαχρονικά επίκαιρο να μας πει: Μας παροτρύνει να ενώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια για την εμπέδωση της εθνικής ενότητας και τον εξοστρακισμό της «δολερής» διχόνοιας.

Αυτό το μήνυμα – περισσότερο από κάθε άλλη φορά – έχουμε ανάγκη σήμερα, καθώς γύρω μας τα πάντα αλλάζουν και νέες απειλές αρχίζουν να θολώνουν τις έννοιες της ελευθερίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Οι γενιές του σήμερα και του αύριο καλούνται να λάβουν γνώση του παρελθόντος, να αποκτήσουν κρίση, να διδαχθούν από τις εμπειρίες των προηγουμένων και μέσα από την κατάκτηση της ιστορικής συνείδησης να εμπνευστούν για τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφώσουν το μέλλον αυτών και της χώρας. Μετά το χρέος των αγωνιστών της 28ης Οκτωβρίου, που το ξεπλήρωσαν, έρχεται και το χρέος το δικό μας.

Ευγενία Πιερρή

 

Δ/τρια ΔΔΕ Αχαΐας